Friday, 20 April 2012

Macam Mana Nak Download Movie Atau Filem Untuk Beginner.

Sekarang kurang dah nak beli dvd atau cd kat kedai, nak tengok filem drama senang je download dari internet. Saya dulu banyak jugak koleksi dvd macam macam cerita, bila keluar je filem baru duk tunggu la bila cd atau dvd nak keluar, sekarang kedai dvd pun dah tak masuk dah hehe..
Bagi beginner yang baru nak belajar download movie atau filem dari internet bukan dari torrent, ini ada beberapa  tip Nuriz nak kongsi, cara cara nak download movie secara percuma dan mudah.
Sebelum kita mendownload movie secara percuma dan mudah, kita perlu:
1.Kena ada internet. Internet tu tak la slow sangat, boleh la kalau pakai internet Streamyx 60 ringgit sebulan paling murah tu..kalau lagi pantas lagi bagus la. Kalau tengah tengah duk download terputus memang sakit hati tak boleh nak resume dah.


2. Ada IDM atau internet download manager. Kalau takda pun tak pa, tapi saya cadangkan ada lagi la bagus. Saya suka guna IDM untuk download apa2 filem atau video. Cepat dan mudah. Kadang kadang boleh resume, boleh pause dan sambung balik. IDM ni kena ada yang full  version punya la jugak kalau free trial sekejap sangat. Nak pakai Orbit Downloader pun buleh la jugak.

3. Kena ada hj Splitcara cara nak guna ada saya terangkan dalam artikel terdahulu. Kalau download dari website website yang direct download,  untuk dapatkan satu filem ada part 1, part 2, part 3 dll.  Selalunya mediafire la. Saya suka yang dari mediafire ni sebab sizenye kecik kalau size file besar sangat, lambat nak tunggu.
Kalau file tu dalam bentuk .rar kena ada jugak Winrar.  Nak extract kan file tu kemudian baru la dapat satu filem.
Ini software yang perlu ada:



4. Nak play filem atay movie pulak kena le ada Media player yang mainkan filem tu. Filem filem ini ada dalam pelbagai format contoh : mkv, avi, flv atau rmvb.
Media player yang saya nak cadangkan dan agak terbaik jugak ialah GOMplayer, Media player classic dan VLC.

5.Ada tambahan sikit:
Kalau filem yang tak ada subtitle korang boleh cari kat beberapa laman web yang sediakan subtitle.
Kalau tak ada sangat la subtitle yang dalam bahasa inggeris cuma ada dalam bahasa lain, boleh guna translator subtitle. Baca artikel ini  http://nurizspace.com/2011/11/guna-open-subtitle-translator-untuk-terjemah-subtitle-movie.html

6.Cara nak bagi  Window Media Player dan Real Player dapat detect subtitle guna http://www.free-codecs.com/download/directvobsub.htm


Cara nak search movie, contoh taip la kat browser internet tu :  filem xyz mediafire links
Kalau tak nak search cam tu lihat senarai web yang saya bagi tu :)
Senarai web subtitle
opensubtitles.org
subscene
allsubs.org
podnapisi.net
free-subtitles.org
anysubs.com
subtitlesource.org
moviesubtitles.org
subs4free.com
sub-titles.net

No comments:

Post a Comment